Merhabalar

Başlıktan da okuyacağınız gibi bu hamileliğimde yaşadığım en büyük sıkıntı mide yanması. Şu an 29. haftadayım hala bulantılar, mide yanmaları devam ediyor. Doğuma kadar da düzelmeyecek gibi görünüyor.

Hamilelikte mide yanması neredeyse bütün hamileliklerde olası görülen bir durummuş. Benim ilk yanma 8-9. haftalarda başlamıştı. Mide yanmasının asıl sebepleri arasında değişen hormonlar, rahmin büyümesi ve mideye baskı yapması. Bir de hassaslaşan bünyemiz. 

İlk aylarda olası bir durum, geçer diye düşünmüştüm. 4. ay kontrolümde öğrendim ki ” doğuma kadar devam edeceğe benziyor ” demişti.  Ben gene bir umut 5. ayımda bitsin rahatlarım hayalleri kuruyordum. 
İlk gebeliğimde sabahın ilk saatlerinde yaşadığım bu yanma, bu gebeliğimde gün boyu sürüyor. Karnım büyüdükçe ağzıma gelen o acı tat sanki daha da artmaya başladı. Biraz araştırma yapınca – hormonlar nedeniyle midenin yemek borusu ile birleştiği yerde gevşeme oluyormuş  ve mide asidi buradan yemek borusuna kaçarak, mide yanmasına –neden oluyormuş. Özellikle yatar pozisyondayken  bu yanmanın iyice arttığını görüyorum. Şu an 3 yastıkla uyuyorum. Hamile yastığı önerisinde bulunan arkadaşlarım oldu. O kadar yoğunum ki; fırsat bulup alamadım. 
Mide yanmasına tamamen çözüm var diyemem ama doktorumun da tavsiyesiyle bir kaç öneride bulunacağım. 
  •  Yağlı, baharatlı, ağır yiyeceklerden uzak durmalıyız.
  •  Kilo kontrolüne dikkat , aşırı kilo mide yanmasını daha da çok artırıyor.
  • Yemek yerken iyice çiğnemememiz gerekiyor. 
  • Çok geç saatlere yemek yememeliyiz.
  • Kahve ve çay tüketimini azaltmalıyız.
  • Bol bol sıvı tüketmeliyiz. Günde en az 8-10 bardak içmeliyiz.
  • En önemli madde sizi üzecek strese sokacak kişilerden uzak durmamız.
Yukarıda okuduklarınız doktorun tavsiyesi arkadaşım Betüshün bir tavsiyesi var kısa süreli de olsa inanın çok ama çok rahatlatıyor. Mide yanmasını hissettiğinizde 3 yudum soğuk süt için  inanın rahatlatıyor. 
Hamileliğinizde mide yanmalarınız oldu mu? Ne yaptınız yorumlarınızı bekliyorum. 

6 YORUMLAR

  1. Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde sağlıklı beslenme ile üstesinden gelinebilecek bir durum. Dışarda mümkün olduğu kadar az yemek yemek, mayalı ya da hamur işi ürünlerden uzak durmak, kefir ve ev yoğurdu tüketmek, yemekleri zeytinyağı ile pişirmek,kahve ve çikolatayı nadir tüketmek, asitli içecekleri tüketmemek sayesinde sindirim sistemim her daim rahat.

  2. Çınar'da sadece son ay, Rüzgar'da ise hamileliğimin başından sonuna kadar!!! Ben margarin ve ağır yağ ve maya içeren şeyleri yememeye çalışıyordum. En çok bunlar yakıyordu çünkü. Ama bir çözümüm yoktu; süt iyiymiş 🙂 Hadi sağlıkla kavuş Umut'a 🙂 Öperim!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here