Gebelik dönemi, şüphesiz kadınların hayatı boyunca yaşadığı en özel süreçlerden biri… Tatlı telaşlar artarken; günden güne yaşanan değişimler de bu döneme ayrı bir heyecan katar. İşte bu dönemde, birçok konuda hassaslaşan kadınlar, hem kendileri hem de dünyaya getirecekleri bebekleri için kişisel bakım ve güzellik konusunda daha özenli davranır. Hamilelikte alınan kararlar, bebeğin yaşamına etki edeceğinden; bu dönemde saç boyaları konusunda endişe duyulması normaldir. “Hamileyken saç boyanır mı?” diye merak ediyorsanız, size güzel haberlerimiz var:
Uzmanlar açıkladı: “Hamilelikte saç boyatmanın, bebeğe kanıtlanmış zararı yok!”
Hamilelikte saç boyatma konusunda uzmanlar, anne adaylarının içini ferahlatırken; özellikle evde saç boyama ile ilgili temel konulara değiniyor. İşte uzmanlardan önemli bilgiler.
Hamilelikte saç boyatmanın riskleri nelerdir?
Anne adayları için pek çok güzel değişimin yaşandığı bir dönem olan gebelikte, hamileler kendilerini mutlu hissettiren alışkanlıklarına devam etmek istiyor. Bunların başında da saçları boyatmak geliyor. Gebelikte çoğunlukla saç boyatmanın, bebek için riskli olup olmadığı merak ediliyor. Konuya açıklık getiren uzmanlar, hamilelik ile emzirme sürecindeki saç boyama işleminin, yenidoğan üzerinde herhangi bir doğumsal sakatlığa yol açmadığını belirtiyor. Araştırmalara göre; boyama sırasında az miktarda olsa da emilim yolu ile vücuda kimyasal madde girebiliyor. Ancak uzmanlar, saç derisindeki bu kimyasal maddenin, vücuda girme miktarının çok sınırlı olduğu için fetüse geçecek miktarın da çok az olacağını ifade ediyor. Boya, kan dolaşımına karışıp, bebeğe ulaşacak kadar uzun süre ciltte temas etmese de kafa derisinde bulunabilecek herhangi bir kesik ya da yara, boyanın deri altına daha fazla nüfuz etmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, bu önemli riske dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Hamilelikte saç boyatırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
1 Boyama için uygun dönem: Hamileliğin ilk 3. ya da 4. ayına kadar boyama işlemi yapmamaya özen gösterin. Eğer 3. aydan sonra saçınızı boyatırsanız, boyanın kafa derisi ile diplere fazla temas etmemesine dikkat edin. Cilde teması az olan röfle, ombre, balyaj veya gölge gibi uygulamaları deneyin. Boyama yapılırken kullanılan malzemeler, mide bulantısı gibi sorunlara yol açıyorsa; bu şikayetlerin geçtiği dönemden sonra uygulama yapın. Bir sonraki boyama işlemi için de en az 5 ay kadar bekleyin.
2 Boya seçimi: Gebelikte saç boyatma konusunda en önemli konu, boyanın seçimidir. Bu konuda daha az kimyasal madde içeren ve yarı kalıcı boyaları tercih etmenizde fayda vardır. Saç boyası markaları içerisinde, kimyasal etken maddesi yoğun olmayan; peroksid ve ağartıcı içermeyen; amonyaksız saç boyası kullanın. Uzmanlar doğal ve organik saç boyası kullanılmasını öneriyor. Bu sebeple papatya, çay, yaban mersini, mavi kantaron, soğan kabuğu ya da hatmi çiçeği gibi bitkilerden üretilen bitkisel boyaları tercih edebilirsiniz.
Ayrıca yine doğal bir madde olduğu için kına da kullanabilirsiniz. Eğer saç boyası renkleri konusunda tercihiniz kızıl ya da bakır saç renkleri ise boya yerine kına alabilirsiniz. Ancak günümüzde trend olan bal köpüğü saç rengi ya da daha farklı renk seçenekleri için zengin ürün ve markalara www.sachane.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Gerektiği takdirde boyalar hakkında uzmanlardan canlı destek de alabilirsiniz.
3 Uygulama: Öncelikle boyaların kullanım talimatlarını dikkatlice inceleyin. Mümkünse uygulama işlemi için birinden destek alın. Boyama işlemine başlamadan önce küçük bir bölümde boyayı test ederek, alerjik reaksiyon vermediğinden emin olun.
Boyaların bileşiminde yer alan maddelerin bazıları buharlaşabilen, uçucu kimyasal maddeler olduğundan solunması tehlikeli olabilir. Bu yüzden saçını boyatan kişi, mümkün mertebe boya kabından uzak durmalıdır. Ayrıca boyama işlemi yapılırken, havadar bir mekanda hatta açık alanda uygulama yapılmalıdır. Eğer iç mekanda uygulama yapılıyorsa pencereler açık tutulmalıdır.
Çıplak elle kesinlikle saç boyasına temas edilmemeli; boya yapan kişi eldiven ile işlem yapmalıdır. Eğer cilde boya temas ederse, boyanan yer hemen bol su ile yıkanmalıdır. Uygulama konusunda diğer önemli noktalar da mümkün olabilecek en kısa sürede işlemin bitirilmesi; saçların iyice yıkanıp durulanması ve cilde teması azaltmak için kaş ve kirpikleri boyamamasıdır.
Gebelik döneminde saç boyaları konusunda tüm bu önlemlere dikkat ettiğiniz takdirde, saçınızı güvenle boyayabilirsiniz. Saç boyama ve kişisel bakım hakkında diğer içeriklere https://blog.sachane.com/ sayfalarından ulaşabilirsiniz. Bu özel ve oldukça hassas olan dönem için ihtiyacınız olan tüm ürünlere Saçhane ayrıcalıkları ile ulaşabileceğinizi unutmayın.