İsmini “keton” adındaki küçük enerji molekülünden alan ketojenik diyet, doğru uygulandığı zaman vücudu adeta yağ yakım makinesine dönüştüren mükemmel bir zayıflama yöntemi. Sağlıklı ve kalıcı kilo verimi sağlayan diyet programında insülin ve karbonhidrat alımı azaldıkça kalori yakımı en üst seviyeye ulaşıyor. Üstelik sağlıklı beslendiğin için kendini açlıktan ziyade daha enerjik ve dinamik hissedebileceksin. Tek yapman gereken makarna, patates, pilav ve şeker gibi gıdalara veda etmek, su ve yeşil çay gibi sıvı gıdaları kendine dost edinmek!
Sağlıklı Zayıflamanın Anahtarı Ketojenik Diyet Nedir?
Diyetisyenlerin son dönemlerde sıklıkla konuştuğu ketojenik diyet; düşük yağ, düşük protein ve yüksek yağ içeriği sayesinde yemek yeme alışkanlıklarını sağlıklı bir şekle dönüştürmeyi amaçlayan bir beslenme seçeneği. Aslında içeriği diğer LCHF ve Atkins diyetleriyle benzer. Tek farkı, keto diyetinin protein alımı oldukça kısıtlı.
Kan şekerinin olmadığı zamanlarda alternatif enerji kaynağı olarak devreye giren keto molekülü, beyin dahil olmak üzere vücudun tüm organlarında işlev gösteriyor. Vücut enerji kaynağını değiştiriyor, sadece yağ kullanarak çalışmaya başlıyor.
Ketojenik Diyet Neden Yapılır?
Uzun süre tok kalarak kalıcı ve etkili şekilde kilo vermek istiyorsan ketojenik diyet formülü tam sana göre! Keto diyetinde zayıflamaya başlamadan önce vücut içinde birtakım değişmeler meydana geliyor. İnsülin direnci düştüğü için vücut yağ hücrelerine daha kolay şekilde ulaşıyor ve zayıflama süreci hızlanıyor.
Ketojenik Beslenme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Beslenme alışkanlıklarında birtakım değişiklikler yaratan ketojenik diyet programında öncelikle öğünlerine mutlaka mineral ve vitamin eklemesi yapmalısın.
- Sıvı tüketimi göz ardı edilmemeli, tüketilen ürünlerin karbonhidrat içerip içermediğini öğrenmek için etiket bilgileri incelenmelidir.
- Çinko, fosfor, bakır ve selenyum gibi değerler mutlaka tespit edilmelidir. Düşük çıkması durumunda ekleme yapılmalı, normal ölçümlerde ise multi vitamin takviyesiyle devam edilmelidir.
- Diyetisyenin önerdiği yemek menüleri dışına çıkmamaya özen göstermelisin.
- Besinlerin belirtilen miktarlara uyum sağlaması için tartılması önerilir.
Haftalık ve Aylık Periyotlarda Ketojenik Diyet Listeleri
Öğünlerini daha sağlıklı ve zengin hale getirerek vücudunun ketozis seviyesini maksimum seviyeye ulaştırabilirsin. 3 günlük bir keto diyeti için uzman tavsiyesi alarak şu menü seçeneğini deneyebilirsin;
- Gün:
Kahvaltı: Salatalık, domates, 2 dilim yağlı peynir, 8 adet zeytin, sınırsız yeşillik
Öğle: Yeşil salata, 100-150 gram tavuk eti
Akşam: Zeytinyağı ile harmanlanmış yeşil salata, 100-150 gram hindi eti
- Gün:
Kahvaltı: 5 adet ceviz, 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla hazırlanmış yeşil salata, 1 dilim yağlı peynir, 1 adet avokado
Öğle: 100-150 gram kırmızı meyve, 150-200 gram kuzu pirzola
Akşam: Yeşil salata, 100 gr kabak çekirdeği, 150-200 gram hindi eti
- Gün:
Kahvaltı: 2 dilim peynir, 1 avokado, 1 adet haşlanmış yumurta, 5 adet ceviz
Öğle: Yeşil salata, lavaşsız 150 gram döner eti
Akşam: Yeşil salata, 1 avuç dolusu kabak çekirdeği, 150-200 gram pirzola
Ketojenik Diyette Ne Yenmez?
Pasta, börek, kurabiye, kek, ekmek gibi unlu mamüller, sosis, salam benzeri işlenmiş etler, alkol ve şekerli mısır gevrekleri mutlaka uzak durman gereken besin grupları arasında yer alıyor. Ayrıca ketojenik diyet yöntemini emziren annelerin, yüksek kan basıncı için tedavi gören kişilerin ve insülin ilacı kullanan diyabet hastalarının uygulamaması gerekiyor.
Ketojenik Diyette Neler Yenir?
7/24 yağ yakımını destekleyen ketojenik diyette şu besinleri bolca tüketebilirsin;
- Mantar
- Yumurta
- Beyaz ve kırmızı etler
- Fındık, kaju, ceviz ve badem gibi kuruyemiş çeşitleri
- Tereyağ
- Şekersiz yeşil çay, mineralli su ve kahve
- Çeşniler
Karbonhidrat isteğini azaltarak zayıflama sürecini daha keyifli hale getirecek katkısız, şeker ilavesiz ve keto dostu besin gruplarına Juico sayesinde kolayca ulaşarak, diyet günlerine zinde başlangıçlar yapabilirsin.